In Kamiel woont een beest. Het beest voedt zich met gedachten. Het vreet positieve en negatieve idee├źn. Het groeide samen met Kamiel op. Kamiel wist lange tijd niet dat er een beest in hem woonde. In het begin was het dan ook klein en schattig als een puppy.

Toen Kamiel 16 werd, maakte hij kennis met het groeiende beest. Door de jarenlange verwaarlozing, waar Kamiel niets aan kon doen omdat hij van het bestaan niet wist, at het beest enkel positieve gedachten. Kamiel bleef zitten met alle negatieve. Het duurde een tijd voor Kamiel het beest ontdekte. Hij droeg er zo goed als hij kon zorg voor en probeerde het dieet terug op negatieve gedachten te brengen. Omdat het dier overrompeld werd door de aandacht en de liefde, werd het rustig en aanvaardde het de aanpassing van voeding.

Enkele jaren later ontdekten de mensen rond Kamiel het beest. In de hoop Kamiel te verlossen van het dier, porden ze het met stokken. Toen dit weinig effectief leek, staken ze zelfs messen in Kamiel om het arme beest te raken.

De reactie kwam snel. Het beest, dat, wonende in Kamiel, geen idee had van de buitenwereld, dacht dat Kamiel hem aanviel. Het werd een wildebeest. Zijn agressie bleef stegen en het beet in alles wat het kon vinden: positieve, neutrale en negatieve gevoelens. Sommige gedachten vrat het op, op andere kauwde het en spoog ze vernield weer uit.

Kamiel was de kluts kwijt en verloor alle controle over zichzelf en het beest. Hij kon zijn gedachten niet meer vertrouwen; waren ze authentiek of vernield door het beest?

Het was een vreselijke periode. En hoe slechter het met Kamiel ging, hoe wilder het beest werd. Toen Kamiel echt niet meer verder kon en het beest met de grond wou gelijkmaken, vertelde iemand dat hij een kooi moest bouwen voor het beest. En dat deed hij. Maar de kooi was niet stevig, het beest kreeg het er benauwd en werd wilder dan ooit tevoren. Het was razend op Kamiel en verscheurde de kooi alsof het een luciferhoutje was. Kamiel werd beheerst door het beest. Hij kon niet meer functioneren, het beest nam alles over.

Kamiel had meer hulp nodig. Terwijl hij aan een nieuwe kooi begon, gaf hij het beest een kalmeermiddel. Hij bouwde een grote, stevige, luxueuze kooi waar het beest meer ruimte had. Hij bleef het beest kalmeren met een pilletje, maar ging er ook anders mee om. Hij temde het beest langzaamaan en vermeed alles en iedereen die het beest enigszins kwaad kon doen. Kamiel verborg het beest niet meer voor de wereld. Wie Kamiel als vriend wou, moest het beest erbij nemen. Zijn beest.

Het is nog niet allemaal koek en ei. Kamiel geeft zijn beest nog steeds kalmeermiddel, al is het bijna verwaarloosbaar. Soms moet het beest in de kooi, als Kamiel vreest dat een vijand nadert. En het grootste probleem: Kamiel leeft in een comfortzone en durft die niet te verlaten, uit angst dat hij iets of iemand ontmoet die zijn beest opjaagt. Wat als hij weer van nul af aan moet beginnen?